Sunday, March 11, 2007

O Hadžemu

HADŽEM HAJDAREVIĆ

Hadžem Hajdarević, pjesnik, prozni pisac, publicist, urednik i priređivač, rođen je 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče. Školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola) i u Sarajevu (Gazi Husrevbegova medresa i, na Filozofskom fakultetu, studij južnoslavenskih jezika i književnosti).
Živi u Sarajevu. Radi u Institutu za jezik na poslovima stručnog saradnika.
Član je Društva pisaca BiH, član P.E.N.-centra BiH, član Izvršnog odbora KZB "Preporod", član Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu i drugih institucija.
Posljednjih godina je, u okviru redovnih aktivnosti Društva pisaca BiH, predsjednik Organizacionog odbora Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije od 2001. godine.

Pjesme su mu prevođene na njemački, engleski, poljski i turski jezik. Zastupljivan je u svim novijim relevantnim panoramama i antologijama bošnjačkoga pjesništva i pjesništva Bosne i Hercegovine. Dobitnik je Nagrade Trebinjskih večeri poezije i Nagrade "Svjetlosti" (1982.) za knjigu Seobe obala, Nagrade "Skender Kulenović" (1996.) za Pjesme ponornice i "Planjaxove" nagrade za knjigu pjesama Na sonetnim otocima (2004.) Autor više prerađenih izdanja Čitanke za IV. razred gimnazija i drugih srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Priredio je više izdanja domaćih i stranih autora, od kojih izdvajamo drugo izdanje monografske studije o Beharu prof. dr. Muhsina Rizvića ("Svjetlost", Sarajevo, 1999.) i sabrana djela Abdulaha Sidrana u pet tomova ("Bosnia-Ars", Tuzla 2004.).

No comments: